Contact Book Corner - Librarium

Lansare "Religia în fapt" de Mirel Bănică

luni 07 mai 2012 13:00 - 14:00

Librăria Book Corner şi editura Eikon vă invită luni, 7 mai, de la ora 13.00, la lansarea volumului Religia în fapt. Studii, schiţe şi momente scris de Mirel Bănică.  Alături de autor se vor afla invitaţii Simion Pop şi Radu Preda.

Despre carte şi colecţia Theologia Socialis

Volumul face parte din celebra colecţie a editurii Eikon - Theologia Socialis, o colecţie care îşi propune să acorde spaţiul necesar unei dezbateri obligatorii şi din păcate amânate în România post-comunistă. Este vorba despre modelul social, structurile comunitare, rolul confesiunilor religioase şi al societății civile la reconstrucţia unui spaţiu public încă vizibil marcat de jumătatea de secol de dictatură comunistă şi de următoarele două decenii de tranziţie haotică. Editorii seriei, cei care formează în fapt consiliul ştiinţific al acesteia, sunt: Radu Carp (Bucureşti), Chantal Delsol (Paris), Ingeborg Gabriel (Viena), Picu Ocoleanu (Craiova), Radu Preda (Cluj-Napoca). Seria este ilustrată cu detalii din lucrările maestrului Silviu Oravitzan.

Volumul lui Mirel Bănică e o o carte hibridă, de studii și eseuri, note de lectură, schițe și reportaje sociologice - de fapt, carnete de teren adaptate unui public mai larg, nespecializat în astfel de metode de observație și analiză. În ansamblu, volumul se dorește o încercare de a înțelege mai bine ce se întâmplă cu noi și cu Biserica Ortodoxă din România, cea care a modelat de-a lungul timpului societatea în care trăim, felul nostru de a gândi și a ne comporta.

Despre volum, prefaţatorul cărţii – Nicu Gavriluţă scrie că “se im­pune prin frumuseţea scriiturii, prin realul talent publicis­tic al autorului, prin originalitatea şi profesionalismul inter­pretării unor subiecte religioase actuale, complexe şi dificile pentru profani. În peisajul românesc al tinerilor specialişti în ştiinţa religiilor, Mirel Bănică este un autor care a confirmat. Textele sale sunt profitabile spiritual pentru orice cititor pa­sionat de faptul religios contemporan. Sunt însă de referin­ţă pentru absolut toţi specialiştii români în ştiinţa comparată a religiilor. Te ajută să intuieşti ceva din farmecul şi misterul unei vechi melodii sufite, în tăcerea rece şi adâncă a nopţii.”

Despre autor

Doctor în ştiinţe politice, Universitatea din Geneva (Elveţia, 2004), cu o teză referitoare la relaţiile dintre Bi­serica Ortodoxă Română, Stat şi Societate în perioada interbelică, sub conducerea Profesorului Georges Nivat. În prezent, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Româna şi ca­dru didactic asociat al Universităţii Bucureşti. Stagii de cercetare şi de lucru la Universitatea Laval (Canada) şi Ecole des Hautes Etu­des en Sciences Sociales (EHESS, Paris) între anii 2005 şi 2008. Do­menii de cercetare şi specializare: sociologia religiei, în special apli­cată Ortodoxiei, sociologia memoriei, geopolitica religiilor. Ultima carte apărută: Fals jurnal de căpşunar (= Texte de frontieră), Institu­tul European, Iaşi, 2010.

Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
URMĂREŞTE-NE
 
  
CARDURI ACCEPTATE

CARDURI

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Clujul Cultural
Revista Tribuna
Revista ECHINOX
The events
Evenimente în Cluj
Bicicleta Galbena
OPTI Web Design si Gazduire