Contact Book Corner - Librarium

Ziua Tracus Arte la Book Corner

vineri 15 februarie 2013 13:00 - 15:00

Vineri, 15 februarie, la Book Corner este ziua Editurii Tracus Arte. Începând cu ora 13.00, vă invităm la prezentarea volumului de istorie literară – Labirintul mărturisirii. Strategii autoreferenţiale în literatura română medievală a criticului Răzvan Voncu şi a volumului de poeme singurătatea vine pe facebook, volum semnat de Dan Mircea Cipariu. Noua colecţie de literatură de avangardă, coordonată de criticul literar Ion Pop, va fi prezentată după ora 14.00. Cu această ocazie Ştefan Manasia şi Alex Goldş vor vorbi despre volumele de poezie ale scriitorului Ion Pop şi despre celebra monografie – Nichita Stănescu – spaţiul şi măştile poeziei – ediţie reeditată de Editura Tracus Arte în 2011.

 

La acest eveniment vor participa Ion Pop, Dan Mircea Cipariu, Irina Petraş, Răzvan Voncu, Ştefan Manasia, Alex Goldiş şi Ioan Cristescu.

 

Seara, de la ora 19.00, în cafeneaua Insomnia, Ruxandra Cesereanu, Ştefan Manasia şi Răzvan Voncu vor povesti despre recentul roman al lui Cosmin Perţa – Teofil şi Câinele de lemn, apărut la Editura Herg Benet în 2012.

 

 

Despre autori

Eugen Negrici despre ”Labirintul mărturisirii” de Răzvan Voncu: ”Mai ales inteligenţa speculativă şi iuţeala fixării priorităţilor în câmpul de idei au făcut din Răzvan Voncu un critic de întâmpinare imposibil de ignorat în peisajul literar românesc. E limpede că fără aceste calităţi el nu ar fi putut face faţă numeroaselor probe de abilitate interpretativă pe care le solicită abordarea unei teme de maximă dificultate cum este aceea anunţată chiar în titlul acestei cărţi. (…) Cititorului îi va fi dat să întâlnească în lectură numeroase fuzee, deducţii savante, glose, tranşări de dispute, situări conceptuale, prim planuri incitante, înlănţuiri de idei înnoitoare. Dar tot el va simţi cu siguranţă nevoia să se întoarcă la capitolul introductiv intitulat: Evul Mediu şi textul de tip confesiv: puncte de vedere. Aici se află miezul unei cărţi noi, întrucât dacă autorul ar aprofunda măcar o parte din ideile pe care le avansează ar izbuti să ne ofere o nouă schimbare de perspectivă, a doua sau a treia de la Călinescu încoace, asupra statutului textelor medievale româneşti.”

 

Cosmin Perța despre ”singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu: „singurătatea vine pe facebook, cel mai recent volum de versuri al lui Dan Mircea Cipariu abordează o temă extrem de actuală, aceea a depersonalizării, a autizării individului în contextul unei tot mai accentuate transpuneri în virtual a actului comunicării. Textele lui Dan Mircea Cipariu tratează cu inteligenţă poetică şi profunzime acest paradox al fiinţei conectate la reţea a secolului XXI, rezolvând parţial prin fulguraţii poetice sclipitoare, uneori ironice, alteori cinice, iar alteori pur lirice, seducătoare, dilemele acestui tip de individ cultural post-postmodern. Ceea ce poezia şi observaţia fină ale lui Dan Mircea Cipariu nu pot rezolva, acesta plasează în teritoriul mistic al singurei salvări cu putinţă: aceea a IUBIRII, fie de Dumnezeu, fie de oameni, dar nu de sine.

În tandem cu artistul Mihai Zgondoiu, care a asigurat volumului un design şi o idee grafică la fel de percutante ca textele pe care le însoţesc, Dan Mircea Cipariu a dat în singurătatea vine pe facebook unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai.”

 

Ion Pop (n. 1 iulie 1941, Mireșu Mare, Maramureș) este un profesor universitar, teoretician al avangardei literare, poet, critic și istoric literar. A deținut diferite funcții administrative, precum decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993). Cariera literară se caracterizează prin volume de versuri, de critică literară și traduceri, prin numeroase articole publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare.

Ion Pop este criticul al cărui destin se leagă de existența revistei Echinox. A condus revista timp de 17 ani (1969-1973 în calitate de redactor șef, 1973-1986 în calitate de director al publicației). O perioadă întinsă în care, alături Marian Papahagi, Ion Vartic și alții, a contribuit la formarea a câtorva generații de scriitori.

A debutat cu versuri în revista Steaua, (1959). A debutat editorial cu Propunere pentru o fântână, (1966), volum urmat de Biata mea cumințenie (1969), Gramatică târzie (1977), Soarele și uitarea (1985), Amânarea generală (1990).

Criticul literar îl găsim în Avangardismul poetic românesc (1969), Poezia unei generații (1973), Transcrieri (1976), Nichita Stănescu. Spațiul și măștile poeziei (1980), Lucian Blaga, universul liric (1981), Lecturi fragmentare (1983), Jocul poeziei (1985), Avangarda în literatura română (1990), A scrie și a fi. Ilarie Voronca și metamorfozele poeziei (1993), Recapitulări (1995), Pagini transparente (1997), Ore franceze, Ajournement general (1994).

În prezent, conduce colecția Avangarda a editurii Tracus Arte.

 

 

Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
URMĂREŞTE-NE
 
  
CARDURI ACCEPTATE

CARDURI

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Clujul Cultural
Revista Tribuna
Revista ECHINOX
The events
Evenimente în Cluj
Bicicleta Galbena
OPTI Web Design si Gazduire