Contact Cartea de Nisip - Librarium

Dublă lansare de carte: „O istorie secretă a literaturii române” și „Arta paricidului la români”

vineri 23 februarie 2018 18:00 - 19:30
Dragi cititori, avem plăcerea de a vă invita vineri 23 februarie, de la ora 18, la dubla lansare a cărților „ARTA PARICIDULUI LA ROMÂNI” și „O ISTORIE SECRETĂ A LITERATURII ROMÂNE. Ediția a doua, revăzută și adăugită” scrise de criticul și istoricul literar CORNEL UNGUREANU.

Alături de autor îi vom avea invitați pe MIRCEA MIHĂIEȘ și ALEXANDRU ORAVIȚAN.

Vă așteptăm!

ARTA PARICIDULUI LA ROMÂNI

Nu ne-am propus să analizăm rapida modernizare a scrisului românesc prin aceste nume, deşi e limpede că acestea sunt numele care dau un anume ritm transformării scrisului românesc în secolul XX. Opera, dar şi biografiile acestor autori trebuie încă descoperite, deşi fac parte dintr-o „istorie secretă a literaturii române”. Arta paricidului la români era un capitol din Istoria secretă a literaturii române, adăugită, aici, cu paginile inaugurale despre Tudor Arghezi. şi cele… finale despre Eugen Ionescu. Capitolul Arta paricidului la români trebuia să fie o cercetare mai întinsă despre cultura şi civilizaţia românească. N-am îndrăznit să o fac. Poate că o vor face alţii, ca o avertizare.


O ISTORIE SECRETĂ A LITERATURII ROMÂNE. Editia a doua, revazuta si adaugita

„Prin recondiționare avizată a unei științe-cadru fertile, dar cu dosar prost până de curând (geopolitică), și a unor concepte de tectonică regională (de la Haushoffer la de Martone, via Kundera, Ivar Ivansk, G. Konrad și Ion Conea) criticul încearcă să scoată la lumină „o istorie tabuizată a culturii (...) o alternativă a istoriilor actualității imediate”, având în vedere că „istoriile literaturii române au fost propuse de o actualitate imediată în care existau urgențe, constrângeri, (de) solidarizări”. „Istoria secretă” - scrie Cornel Ungureanu - încearcă să recupere opere uitate, abandonate din întâmplare sau din graba cercetătorilor improvizați (...). Căci, după ce am părăsit Galaxia Guttenberg și am intrat în Galaxia Imaginilor, istoria literaturii va dezvolta, în progresie geometrică, teritoriile ei secrete, la care doar inițiații pot avea acces. Geopolitica este o știință care transformă azi nu doar granițele, ci și pe cele estetice, sociale, corporale, geografice. Fără a intra în detalii metodologice, trebuie spus că Istoria secretă... este un volum „clarificator” al celorlalte cărți din proiectul Geografiilor literare.

Întreaga istorie modermă a literaturii române este „explorată” din aceste perspective contextuale ale „redeschiderii dosarelor”: între autorii reali și operele lor apar continuități imaginare, obsesionale, de atitudine etc. în lumina cărora textele își dezvăluie dimensiunile intime (eventual secrete). Câștigurile sunt enorme: perspective proaspete, incitante, reumanizarea literaturii și transformarea ei, pentru publicul blazat, în ceea ce a fost dintotdeauna: o aventură angrenată în datele și sensiblitatea unui timp istoric, implicând riscuri și traume.” - Paul Cernat


 
Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
URMĂREŞTE-NE
 
  
CARDURI ACCEPTATE

Carduri acceptate

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Clinicile Medicis
Alt Club
Centrul de Cercetare in Istoriografie Filosofica si Filosofia Imaginarului
eventya
Facultatea de Stiinte politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii
Teatrul Maghiar de Stat Csiki  Gergeli
TM2021
VIA RUMANIA CULTURA
ZILE SI NOPTI
Institut Francais
Radio Timisoara
Yankee Candle
de Banat.ro
Timisoreni.ro
Lex Hobby Store
Teatrul National Timisoara
Teatrul German de Stat
OPTI Web Design si Gazduire