Duminica, 31 martie, de la ora 17.00, va invitam alaturi de Passion Products si Asociatia romano-japoneza Himawari la Chanoyu, ceremonia japoneza a ceaiului in cadrul Chakai, o intalnire cu ceai.
Chanoyu – ceremonia ceaiului este o activitate culturala japoneza in timpul careia gazda prepara si serveste matcha, ceai verde pudra, oaspetilor sai. Maestrii de ceai spun ca sensul fundamental al ceremoniei ceaiului este: „ aducem apa, adunam lemne de foc, fierbem apa si facem ceai”.
Chanoyu are patru principii de baza: wa-kei-sei-jaku, armonia, respectul, puritatea si serenitatea.
Estetica chanoyu se numeste wabi si promoveaza perceptia frumosului in imperfectiune, impermanenta, simplitate si asimetrie, aprecierea frumusetii date de patina timpului si de ingrijire atenta.
Pentru un chakai, gazda pregateste gradina si aranjeaza camera de ceai inainte de sosirea oaspetilor. Odata sositi, acestia admira caligrafia si aranjamentul floral din alcov, ceainicul in care fierbe apa, apoi se aseaza in asteptare.
Mai intai gazda le ofera o masa ritualica si primesc o ceasca de sake fierbinte. Apoi pregateste focul de carbuni in care pune si cateva bucati de tamaie. Focul fiind acum facut pentru ca apa sa aiba temperatura potrivita, gazda poate incepe prepararea ritualica a ceaiului, mai intai koicha - un ceai gros de densitatea mierii, pe care oaspetii il beau trecand bolul de la unul la celalalt, apoi usucha - un ceai mai lejer.
In final, gazda si oaspetii isi multumesc pentru cele cateva ore de liniste intensa si se despart.
Va asteptam cu drag!